Sejarah dan Asal Usul Laravel PHP Framework

Sejarah dan Asal Usul Laravel PHP Framework

Sejarah dan Asal Usul

Laravel merupakan salah satu dari pelbagai kerangka kerja PHP (Framework) yang popular dikalangan pembangun sistem. Ianya percuma dan adalah aplikasi sumber terbuka yang dibangunkan oleh Taylor Otwell yang dirancang untuk pembangunan aplikasi web berasaskan Model-View-Controller (MVC).

Salah satu ciri-ciri Laravel adalah cara modular packaging system yang menumpukan kepada dedicated dependency manager, cara berlainan untuk mengakses pengkalan data, utiliti yang membantu pelaksanaan aplikasi (application deployment) dan orientasi ke arah syntactic sugar.

Bermula dari Mac 2015, Laravel boleh dikatakan sebagai salah satu kerangka yang paling popular bersama-sama dengan Symfony2, Nette, CodeIgniter dan Yii2 dan lain-lain lagi. (sumber)

Kod sumber Laravel telah dihos di Github dan dilesenkan mengikut syarat MIT Licence.

laravel-logo

Taylor Otwell telah mencipta Laravel sebagai usaha untuk menyediakan alternatif yang lebih maju kepada rangka kerja CodeIgniter, yang tidak memberikan ciri-ciri tertentu seperti sokongan terbina dalam (built-in support) untuk pengesahan pengguna (authentication)  dan kebenaran (authorization).

Taylor Otwell
Taylor Otwell di Persidangan Laracon DC 2013

Versi dan Ciri-ciri Laravel Yang Diperkenalkan

Keluaran beta pertama Laravel telah dilancarkan pada 9 Jun 2011, diikuti oleh pelancaran Laravel versi 1 dalam bulan yang sama. Laravel versi 1 termasuk sokongan terbina dalam untuk pengesahan, localization, model, pandangan (view), sesi, laluan (routing) dan mekanisma lain, tetapi tidak mempunyai sokongan untuk pengawal (controller) yang menghalang ia daripada menjadi rangka kerja MVC yang benar. [sumber]

Laravel versi 2 telah dilancarkan pada September 2011, membawa pelbagai penambahbaikan dari penulis dan komuniti. Ciri-ciri baru utama termasuk sokongan untuk pengawal(controller), yang membuat Laravel versi 2 rangka kerja yang sepenuhnya MVCcompliant,  sokongan terbina dalam untuk prinsip penyongsangan kawalan (IoC) , dan sistem template dipanggil Blade. Namun , sokongan untuk pakej pihak ketiga telah dikeluarkan pada Laravel 2. [sumber]

Laravel versi3 telah dikeluarkan pada bulan Februari 2012 dengan satu set ciri-ciri baru termasuk antara muka baris perintah (CLI) dinamakan Artisan, sokongan terbina dalam untuk sistem yang lebih kepada pengurusan pangkalan data, migrasi pangkalan data sebagai satu bentuk kawalan versi untuk susun atur pangkalan data, sokongan untuk pengendalian peristiwa, dan sistem pembungkusan dipanggil Bundles. Peningkatan pengguna dan populariti Laravel yang sebaris dengan pengeluaran Laravel versi 3. [sumber]

Laravel versi 4, nama kod Illuminate, telah dikeluarkan pada Mei 2013. Ia telah dibuat sebagai penulisan ulang lengkap (re-write) rangka kerja Laravel itu, berhijrah susun atur ke dalam satu set pakej berasingan diedarkan melalui Composer, yang berfungsi sebagai pengurus pakej peringkat aplikasi.

Susun atur  tersebut meningkatkan extendibility daripada Laravel versi 4, yang dikeluarkan serentak dengan jadual pelepasan berkala rasmi yang merangkumi enam bulan .

Ciri-ciri baru yang lain dalam Laravel versi 4 termasuk pembenihan (seeding) pangkalan data untuk pembinaan awal pangkalan data, sokongan untuk mesej queue,  sokongan terbina dalam untuk menghantar pelbagai jenis e-mel, dan sokongan untuk penghapusan ditangguhkan rekod pangkalan data dipanggil penghapusan lembut (soft-delete).

Laravel versi 5 telah dikeluarkan pada bulan Februari 2015 akibat daripada perubahan dalaman yang berakhir di menomborkan semula ketika itu masa depan Laravel versi 4.3.

Ciri-ciri baru dalam Laravel versi 5 termasuk sokongan untuk penjadualan tugas-tugas secara berkala dilaksanakan melalui pakej yang dipanggil Scheduler, lapisan abstraksi dipanggil Flysystem yang membolehkan penyimpanan jauh untuk digunakan dengan cara yang sama seperti sistem fail tempatan, pengendalian yang lebih baik aset pakej melalui Elixir, dan dipermudahkan luaran dikendalikan pengesahan melalui pakej Socialite pilihan.

Laravel versi 5 juga memperkenalkan struktur direktori dalaman baru untuk aplikasi yang dibangunkan.

Laravel versi 5.1, dikeluarkan pada bulan Jun 2015, adalah keluaran pertama Laravel menerima sokongan jangka panjang (LTS), dengan ketersediaan dirancang perbaikan bug selama tiga tahun dan patch keselamatan selama tiga tahun. Versi LTS daripada Laravel dirancang akan dikeluarkan setiap dua tahun.

Laravel versi 5.3, dikeluarkan pada 23 Ogos 2016.Ciri-ciri baru dalam versi 5.3 lebih tertumpu kepada meningkatkan kelajuan pemaju dengan menambah tambahan daripada peningkatan kotak untuk tugas-tugas yang sama.

Laravel versi 5.4, dikeluarkan pada 24 Januari 2017, Siaran ini mempunyai banyak ciri-ciri baru, seperti Laravel Senja, Laravel Mix, Blade Components dan Slots, E-mel Markdown, Facades automatik, Route Penambahbaikan, Perintah Mesej yang lebih tinggi untuk Collections, dan lain-lain lagi.

Leave a Reply

%d bloggers like this: